Love and Leashes

Tämä teksti on Vibyn ensimmäinen elokuva-arvostelu.

Näytelmät kertovat tarinoita. Elokuvat kertovat tarinoita. Elokuvien katsominen on aika kivaa, opettavaista ja avartavaa, useimmiten. Katson mielelläni tositapahtumiin perustuvia elokuvia. Esimerkiksi Toiseen maailmansotaan liittyvät elokuvat ovat mielenkiintoisia.


BDSM-aiheisia elokuvia en ole katsonut kuin kaksi. Myönnän, en ole katsonut 50 Shades of Greytä. Sen sijaan olen katsonut suomalaisen Koirat eivät käytä housuja -elokuvan toisena katsomistani elokuvista.

Elokuva

Love and Leashes on 11. helmikuuta vuonna 2022 Netflixissä julkaistu korealainen romanttinen komedia, joka perustuu digitaaliseen sarjakuvaan Moral Sense. En ole kyseistä sarjakuvaa lukenut, mutta pikaisella selauksella sieltä löytyy paljon tuttuja yhtymäkohtia. Elokuvan pituus on 118 minuuttia, mikä ei ole lainkaan liian paljon erittäin onnistuneen juonen ja kiintoisan tarinan vuoksi; onhan itse sarjakuvakin jo pitkä. Lyhyemmällä kestoajalla tarina olisi voinut jäädä torsoksi.

Tarina

Suomalaiseen sisarleffaansa verrattuna Love and Leashes onnistuu erinomaisesti, sillä perinteistä Gustav Freytagin mallia mukaileva hyvin hyödynnetty draaman kaari värikkään tarinan kanssa ottaa mukaansa kuin Fanipala.

Koirat eivät käytä housuja -elokuvassa päähenkilön mielenmaisemaa ja tarinaa rakennetaan enemmän trauman sekä sisäisten ja ulkoisten konfliktien kautta, mikä on täysin päinvastainen asetelma kuin Love and Leashissa. Tässä elokuvassa BDSM:ää ei lähestytä trauman kautta, vaan hyvinkin realistisella kuvauksella kuinka kaksi ihmistä kohtaavat toisensa tavallisessa työympäristössä, mistä alkaa ihmissuhteen muodostuminen sisältäen BDSM:ää. Elokuvan tarina pienillä muutoksilla voisi hyvinkin olla todellisuutta, ja en epäile etteikö tarinan kaltaisia romansseja olisi voinut alkaakin joskus jossain päin maailmaa.

Alkuasetelma

Suhteen dominoiva osapuoli Jung Ji-woo on toimistossa työskentelevä henkilö, joka ihastuu siirron saaneeseen kollegaansa Jung Ji-hoohon. Alkuasetelmassa syntyy tarinan keskeinen konflikti vähintäänkin humoristisella mutta ei yliampuvalla tavalla. Kohtaus kaulapannan ja hihnan tarkoituksesta hätäselityksineen tuntuu kuin olisi ensimmäistä kertaa menossa opettajan puhutteluun lunttaamisesta kiinni jäätyään.

Kehittelyjakso

Kehittelyjaksolla kaikkein parasta antia ovat kuvaukset ja sisäiset konfliktit Jung Ji-woon perehtymisestä BDSM:ään ihan aloittelijan näkökulmasta. Hänen toimintaansa on erittäin helppoa samaistua, jos hiemankin enemmän tietämystä BDSM:ää kohtaan on. Voisinpa melkein sanoa, että kummankin näyttelijän roolia on helppo myötäelää.

Huippukohta

Huippukohdassaan elokuva onnistuu tuomaan todellisen yllätyksen, johon varsinkin BDSM:ää paremmin tuntevat ihmiset löytävät varmasti kosketuspintaa. Oli upeaa huomata käännekohdassa, kuinka hyvin tämän elokuvan tekijät ovat tehneet kotiläksynsä. Harva katsomani elokuva on pystynyt osoittamaan samanlaista perehtymistä asiaan kuin Love and Leashes.

Näyttelijät

Tarinan toista päähenkilöä Jung Ji-woota esittää korealainen Seo Ju-hyun. Toista päähenkilöä Jung Ji-hoota esittää Lee Jun-young. Molemmat onnistuvat rooleissaan loistavasti ilman, että tulee tunnetta väkinäisestä esittämisestä. Roolihahmoissaan molemmilta löytyy juuri sopivaa heittäytymistä ja D/s-suhteen dynamiikkaa.

Oma arvio

Pidin suuresti tästä elokuvasta. Sen realistisuus ja yksityiskohdat käsiteltävästä aiheesta tekivät vaikutuksen inhorealismin sijaan. Elokuvanautinto oli ilo monien tuttujen vivahteiden ja termien vilahdellessa käytäntöön itse tarinaa rakentavien keskeisien juttujen lisäksi. Love and Leashia katsoessa ei tullut tunnetta ylinäytellystä tai liian yleistävästä elokuvasta.


Antaisin asteikolla 4-10 arvosanaksi ehdottomasti 9+. Suosittelen elokuvaa sekä kaikille BDSM:n harrastajille että siitä kiinnostuneille. Myöskään kinkyilystä kiinnostumattomalle katsojalle elokuvaa suosittelen, koska se voi antaa näkemystä laajentavan kokemuksen.

Jaa