Voimassaolevat säännöt: 08.11.2022 10:27:30
- NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on SM-Fetisisti Ryhmä ry ja kotipaikka Helsinki.
Yhdistys voi myös käyttää virallisen nimensä ohella epävirallista lyhennettä ‘SMFR’.
- TOIMINNAN TARKOITUS JA LAATU
Yhdistyksen tarkoituksena on seksuaalisen tasavertaisuuden edistäminen Suomessa.
Yhdistys on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistys on aatteellinen eikä sen tavoitteena ole voiton tai ansion hankkiminen siihen osallisilla.
Toimintansa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää joko itsenäisesti tai yhteistyössä koti- tai ulkomaisten toimijoiden kanssa tiedotusja julkaisutoimintaa, jäsentilaisuuksia, tapaamisia, kokouksia ja muita vastaavia tilaisuuksia.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, järjestää maksullisia juhlatilaisuuksia, koulutuksia, myyjäisiä ja arpajaisia niihin tarvittavat luvat hankittuaan.
- JÄSENET
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Mikäli kaksi luonnollista henkilöä, jotka asuvat samassa osoitteessa hakevat jäseniksi voidaan jäsenmaksua huojentaa yhdistyksen kokouksen päätöksellä (“parijäsenyys”). Parijäseniä kohdellaan muilta osin kuin kahta erillistä varsinaista jäsentä.
Kalenterivuoden jäsenmaksu erääntyy maksettavaksi tammikuun viimeisenä päivänä (31.1.). Jos jäsenmaksua ei ole suoritettu kolmen (3) kuukauden kuluessa eräpäivästä, katsotaan jäsenen eronneen yhdistyksestä.
Yhdistyksellä voi olla myös ainaisjäseniä. Hallitus hyväksyy ainaisjäsenet. Ainaisjäsenen maksettua ainaisjäsenmaksun hän vapautuu siitä eteenpäin jäsenmaksun suorittamisesta.
Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
Hallitus voi erottaa varsinaisen tai kannattavan jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. Pois lukien jäsenmaksun maksamattomuus, jäsenelle on varattava mahdollisuus tulla kuulluksi ennen erottamisesta päättämistä.
Kunnia- tai ainaisjäsenen voi erottaa hallituksen esityksestä yhdistyksen kokous. Jäsenelle on kokouksessa varattava mahdollisuus tulla kuulluksi ennen erottamisesta päättämistä.
Yhdistyksen jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle, taikka ilmoittamalla erostaan yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.
Hallitus pitää luetteloa jäsenistä. Jokaisen jäsenen tulee ilmoittaa nimensä ja kotipaikkakuntansa. Saadakseen jäsenpostia tulee jäsenen ilmoittaa lisäksi joko sähköposti- tai postiosoitteensa.
- LIITTYMIS- JA VUOSIMAKSU
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kullekin jäsenryhmälle päättää syyskokous. Parijäsenille myönnettävästä huojennuksesta päätetään samassa yhteydessä.
Ainaisjäsenmaksun suuruus on kaksitoistakertainen sen hetkisestä varsinaisen tai parijäsenen vuosijäsenmaksusta.
Hallituksen puheenjohtaja, hallituksen varsinaiset jäsenet, ainaisjäsenet ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.
- HALLITUS
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja 2-5 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-5 varajäsentä. Varajäsenillä on osallistumis- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa muttei äänioikeutta.
Hallituksen puheenjohtaja, varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan jäsenistön keskuudesta. Mikäli näiden sääntöjen määräämää varsinaisten hallituksen jäsenten vähimmäismäärää ei saada valittua jäsenistön keskuudesta sääntömääräisessä syyskokouksessa ja joudutaan pitämään ylimääräinen yhdistyksen kokous hallituksen valitsemiseksi, voidaan hallitukseen ehdottaa ja valita myös yhdistyksen ulkopuolisia. Yhdistyksen puheenjohtaja valitaan kuitenkin aina jäsenistön keskuudesta.
Hallituksen toimikausi on yksivuotinen ja alkaa valitsevasta syyskokouksesta ja päättyy seuraavaan syyskokoukseen.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan rahastonhoitajan ja muut tarpeelliset toimihenkilöt.
Hallitus voi kokoontua puhelimitse tai sähköistä apuvälinettä käyttäen, mikäli kaikki hallituksen varsinaiset jäsenet antavat siihen suostumuksensa.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi hallituksen varsinainen jäsen sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen varsinaisista jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä.
Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Varsinaisen hallituksen jäsenen erotessa tai tullessa erotetuksi hallitus voi ottaa varajäsenistöstä uuden varsinaisen hallituksen jäsenen kutsumisjärjestyksessä. Puheenjohtajan erotessa tehtävästään tai tullessa erotetuksi yhdistyksestä on yhdistyksen kokous kutsuttava koolle viivytyksettä uuden puheenjohtajan valitsemiseksi. Samoin on toimittava, mikäli hallitus ei jäsenen hallituksesta eroamisen seurauksena enää täytä näissä säännöissä määriteltyä vähimmäisjäsenmäärää eikä varajäsenistöstä voida ottaa uutta hallituksen jäsentä.
Mikäli hallituksen jäsen tai puheenjohtaja toimii yhdistystä tai sen mainetta vahingoittavasti, tai on perusteltua epäillä tällaista, tulee muun hallituksen kyseenomaista jäsentä kuultuaan harkita ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koollekutsumista hallituksen jäsenen luottamuksen mittauttamiseksi. Samoin on toimittava mikäli hallitus näiden sääntöjen perusteella päätyy erottamaan hallituksen jäsenen yhdistyksen jäsenyydestä. Hallituksen jäsenelle on näissä tapauksissa annettava mahdollisuus itsenäisesti erota tehtävästään ennen ylimääräisen kokouksen koollekutsumista.
- YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai rahastonhoitaja, kumpikin yksin.
Hallitus voi antaa nimenkirjoitusoikeuden hallituksen varsinaisille jäsenille, joko kullekin yksin tai kahdelle yhdessä.
- TILIKAUSI JA TOIMINNANTARKASTUS
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään yksi (1) kuukausi ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.
- KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään neljätoista (14) päivää ennen kokousta lähettämällä kokouskutsu jokaiselle jäsenelle sähköpostilla, kirjeellä, tekstiviestillä tai asettamalla kutsu nähtäville sähköiselle ilmoitustaululle yhdistyksen verkkosivuille.
- YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Kokoukseen etäyhteyden avulla osallistuvan on pystyttävä todistamaan jäsenyytensä ja oikeutensa osallistua kokoukseen.
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja syyskokous syyslokakuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniajäsenellä ja ainaisjäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, tai kun vähintään kymmenesosa äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Ylimääräinen kokous on myös järjestettävä, mikäli hallituksen jäsenen eroamisen tai erottamisen seurauksena näissä säännöissä määritellyt hallituksen vähimmäisjäsenmäärät eivät enää täyty, eikä varajäsenistöstä voida ottaa uutta varsinaista hallituksen jäsentä.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä hallitukselle niin hyvissä ajoin, että se voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
- VARSINAISET KOKOUKSET
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään vähintään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi
pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa - todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja
toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto - päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden
myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille - käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään vähintään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi
pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa - todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä
liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle - valitaan hallituksen puheenjohtaja
- valitaan kahdesta viiteen (2-5) hallituksen varsinaista jäsentä
- valitaan enintään viisi (0-5) hallituksen varajäsentä ja
päätetään varajäsenten kutsumisjärjestyksestä - valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja
varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja
varatilintarkastajaa - käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat purkamisesta päättävän kokouksen esittämällä tavalla yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen.